fredag 21 oktober 2011

Vår nya utemiljö

I lördags (den 15/10) var vi i personalen, och två av männen, här på förskolan för att göra gården mer utmanande för barnen. Vi hade med oss överblivet material som vi återvann, exempelvis stubbar, elslangar, hängrännor och tunnor. Material som barnen kan utforska, undersöka och leka med. Här kommer några bilder på arbetet.

Mathias fixar en vattenbana.

 Linnea delar några stubbar som var förstora.

Nu är rören på väggen uppsatta. Elenonor hackar bort ogräs runt fasaden.

Anna sågar ut ett hål i lådan. Barnen tycker om att vara där och kan krypa in själva nu.

Hanna och Sofie skruvar upp elslang för fullt. 

På måndagen var vi nyfikna på hur barnen skulle reagrea på det nya materialet. Som tur var togs det emot med intresse. De började genast att utforska det nya.

Nergrävda stubbar blev en hinderbana.

HoHo... I slangen kan man prata till varandra.

Nu kan barnen själva hämta vatten från tunnan.

Vi tar en tur med bussen till Ica för att köpa godis. Den som vill får åka med.

Barnen häller vatten i banan och följer med spänning hur det rinner.

Lördagens arbete gav lön för mödan när vi hade roligt tillsammans med de nya grejerna.
Tack alla som hjälpte till, särskilt männen!

måndag 10 oktober 2011

Måndag

Idag gick Hanna och Sofie till skogen.

 De träffade på många intressanta saker på vägen. Exempelvis en lastbil och en nyckelpiga.

Barnens fynd läggs i en låda med glasruta så att vi kan titta på det vi hittat.  Runt lådan sätter vi bilder, som vi tagit i skogen, så att vi kan samtala med barnen om vad som händer på bilderna.


 Linnea stannade inne med fem av barnen.
Jag blandade flaskfärg, mjöl och glitter som jag sedan hällde i en plastficka som jag tejpade igen. Tanken var att det skulle kännas lite som oljefärg och att vi skulle dra med fingrarna och göra olika mönster. Men det var svårt för man var tvungen att dra ganska hårt med fingrarna för att det skulle bli några mönster. Dessutom tyckte barnen inte att det var så intressant när man inte kunde känna på färgen, om den var kladdig. Trots detta blev det fint när vi satte upp plastfickorna i fönstret och solen sken genom färgen.

torsdag 6 oktober 2011

Utforska lera

I måndags var vi i skogen vid hembygdsgården. Hanna stannade inne med några av barnen.

Jag presenterade lera för första gången på Nyckelpigan för fem av barnen. Min tanke var att de skulle få utforska materialet. Vi tog fram korkunderlägg och barnen tog på sig förkläde. De fick känna på förpackningen som leran låg i. Barnen pratade om att den var tung.  När alla fått känna (de som ville), öppnade jag förpackningen. Barnen fick en lerbit och jag duschade med vatten på leran så att den skulle bli lättare att jobba med. Två av barnen var snabba med att börja jobba med leran, ett barn tyckte att det var lite klabbigt och använde sig av saxen som jag använt när jag öppnade förpackningen. Ett barn valde att titta på. Vid nästa tillfälle kommer jag att ta fram leran och be dem skapa något, som vi kommer att spara. 3/10-2011


Lpfö 2.2:21 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygg, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap,