tisdag 20 december 2011

God JUL

God Jul och Gott Nytt År!
Önskar: Hanna, Sofie & Linnéa

vaccination

En påminnelse om vaccination! det finns möjlighet att ta den tredje Hepatit B-sprutan på vårdcentralen 12-13 januari kl 8-16.


torsdag 15 december 2011

Julpyssel

Vi fick uppdraget på Nyckelpigan att klä julgranen på kommunkontoret. Vi ville att barnen skulle göra julpyntet själva som de klarade av. Det blev måla kottar. Vi blandade färg och klister i glassburkar, lade penslar på bordet. En del barn valde att måla med pensel men en del barn valde att doppa kotten i glassburken. Vi tog också fram glitter och piprensare, det blev mycket glitter både på kottar, personal och dem själva. En personal och några barn var sedan med och klädde granen.

   Vi har även gjort annat pyssel. Julkort, glittrande ljuslyktor av glasburkar och ljushållare av trolldeg.



Innehåll?

Vad vill ni se eller läsa om på bloggen? Vi tar gärna emot förslag!

onsdag 14 december 2011

13/12 Lucia sångsamling

 Den 13/12 hade vi på Nyckelpigan en Lucia sångsamling tillsammans med barnen och deras anhöriga. Kul att så många kunde komma. Vi avslutade med att äta pepparkakor.


onsdag 7 december 2011

Luciafirande

Vi ville bara påminna om Lönnens Luciafirande!
Den 13 december kl 15.30 på respektive avdelning kommer vi tillsammans, barn och vuxna sjunga luciasånger. Barnen får gärna vara luciaklädda om de vill. Vi hälsar er varmt välkomna!

måndag 5 december 2011

Hörnstenarna

Vi som arbetar här på Nyckelpigan tycker att miljön är viktig. Vi vill ha en miljö som bjuder in till lek, utforskande och lärande. Miljön ska även ge möjlighet för barnen att samspela med varandra. Vi försöker anpassa miljön och materialet efter barnens ålder och intressen.

   Här på Lönnen har vi ett Reggio Emilia inspirerat arbetssätt. På Reggio Emiliainstitutet beskrivs det som ett pedagogiskt arbetssätt som bygger på en djup respekt för barnen samt en övertygelse om att alla barn föds rika och intelligenta, med en stark inneboende drivkraft att utforska världen.

   Förskolan är ett komplement till hemmet. Syftet är inte att miljön ska vara lik ett hem utan istället en plats där man kan upptäcka sin omvärld på nya sätt.  Vi använder oss av olika material som ska locka till nyfikenhet. Vi har valt att arbeta med sand, vatten, ljus, bygg och skapande – dessa kallar vi för våra ”hörnstenar”. De olika hörnstenarna ger tillfälle till lek, utforskande och framför allt, samspel mellan barnen. Genom det här arbetssättet når vi flera av målen i läroplanen.

 

Sanden är en av våra hörnstenar. Barnen öser, häller, kör med traktorerna och gör olika mönster.

Vid ljuset upptäcker vi exempelvis ljus, skugga, olika former och mönster.

Byggen är en annan hörnsten som barnen ofta använder sig av.

 

Vattnet använder vi oss av på olika sätt. Vi utforskar vatten i mindre baljor eller skålar. Det finns även en större balja på ben som vi ibland fyller med vatten och har vattenlek i.

Vi ger barnen möjlighet till skapande och de får prova olika tekniker.

   Alla hörnstenar ger möjlighet till samspel och kommunikation mellan barnen. De lär mycket av varandra. De utvecklar också sin förmåga att fungera i grupp.  

   Hörnstenarna är även en hjälp vid utvecklandet av det matematiska tänkandet, förståelsen för naturvetenskap, kunnandet om olika tekniker, den skapande förmågan och språket.

Vi tar gärna emot respons av er föräldrar angående hörnstenarna och miljön!



onsdag 16 november 2011

Vattenexperiment och färgtryck

Idag hade vi vattenexperiment med fyra av barnen. Vi använde en avklippt petflaska och en ballong som träddes på flaskan. Flaskans ände trycktes ner i vattnet så att luften pressades upp i ballongen. Det resulterade i att ballongen reste på sig.
Alla fyra var med och provade. Det gav tillfälle att träna turtagning.
Jippi, det fungerade.
Tre av barnen målade med flaskfärg. Tanken var att göra tryck med hjälp av olika saker; petflaskor disksvampar och en ballong. Barnen kom även på att man kunde trycka med händerna och med skålen som färgen var i. Det blev fina mönster på pappren.
 Det rådde tystnad och full koncentration.
 Det gällde att dutta försiktigt med ballongen.


Förskolan ska sträva efter att varje barn....
  • utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om.... enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.
  • utvecklar sin skapande förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många utrycksformer som lek, bild....




onsdag 9 november 2011

Lek med vatten och ljus

 På onsdagar kommer vi försöka ha aktiviteter utifrån  hörnstenarna, i första hand ljus, skapande och vatten. Idag tog Hanna fram en balja med vatten och sugrör. Barnen blåste i sugrören så att det bildades bubblor i vattnet. Senare hälldes det även i karamellfärg.

Detta gav tillfälle till samspel mellan barnen.

 Ett av barnen hade gjort detta tidigare och kunde visa de andra hur man gjorde. Barnen lär av varandra.


Vi tog även fram OH-apparaten. Vi upplevde skugga och ljus, att skuggan blev mindre ju närmare väggen man gick och ju större desto längre ifrån väggen man gick. Ett av barnen var mest intresserad av att undersöka själva apparaten.

Vi lade på mjukisspindeln och ladugårdsdjuren. Djuren blev tydligare om man lade dem på sidan.
De barn som ville gå ut istället fick självklart göra det.

Månadsblad november

Nu har vi kommit in i rutinerna och barnen är trygga med oss i personalen och med varandra. Vi lägger fortfarande fokus på lek eftersom det ger tillfälle till samspel mellan barnen. Det är även viktigt för små barn att upptäcka och uppleva med sina sinnen. Det försöker vi ge dem möjlighet till på olika sätt. Vi har exempelvis fått en overhead som ger möjlighet till upplevelser av ljus och skugga.

Vi försöker gå ut varje förmiddag. Eftersom hösten är här och det är kyligare ute vill vi be er föräldrar att se till att barnen har varma kläder som passar för utevistelse. (Tänk även på vantar och skor)

Två gånger i veckan försöker vi gå till skogen, måndagar och torsdagar. Barnen är indelade i tre grupper. Två grupper går till skogen och en grupp stannar kvar på förskolan. Barnen som stannar går antingen ut på gården, leker inne eller gör en planerad aktivitet tillsammans med en personal. Grupperna turas om att gå till skogen. 

Nu är vi 20 barn här på Nyckelpigan och vi hälsar Amanda med familj välkomna hit till oss!

Vi vill påminna om att bloggen är igång. Gå gärna in och titta! Tanken är att den ska uppdateras ca en gång i veckan. www.nyckelpigansfsk.blogspot.com

På Luciadagen, den 13/12 kl 15.30 är barnen med familjer välkomna hit. Vi kommer att sitta ner och sjunga tillsammans med barnen och äta pepparkakor. Barnen får gärna vara utklädda om de vill. Välkomna!

Lönnen är öppen under jul och mellandagarna. Glöm inte att meddela om schemaändringar.

Vaccination!! För er som vaccinerat era barn mot hepatit-B erbjuds nu tredje sprutan 12-13 januari kl 8-16.

Återigen – kom ihåg att sätta namn på era saker, kläder, nappar och gosedjur. Då hittar sakerna lättare hem!

Hälsningar Linnea, Hanna och Sofie


tisdag 8 november 2011

Kommentarer

Tänkte bara säga att jag missförstod informationen jag fick. Era kommetarer kommer inte att publiceras offentligt, det är bara personalen här på Nyckelpigan som kommer att läsa dem. Fortsätt att skriva kommenatrer ändå! Vi uppskattar att få del av era tankar....

Mvh Linnea

torsdag 3 november 2011

Rita

Idag lade vi ut stora papper på golvet som barnen fick rita på.
 Vi målade med vaxkritor så det blev mycket färg på pappret.

 Hela kroppens konturer ritades på pappren.
 Vi ritade av varandras fötter. En del var stora och en del var små. Vi fick tillfälle att använda oss av motsatsord.
 Även händerna blev avritade.
 Annie ritar av Sigurd när han sitter.
 Vi benämnde olika delar av kroppen.
 Under den här veckan har vi fått en OH till Nyckelpigan. Barnen lär sig i första hand genom att upptäcka och uppleva med kroppen och sina sinnen. En OH ger möjlighet att uppleva ljus och skugga.
Här har barnen lagt på mjukisspindeln och sina nappar. Det gav intressanta skuggor. 

fredag 21 oktober 2011

Vår nya utemiljö

I lördags (den 15/10) var vi i personalen, och två av männen, här på förskolan för att göra gården mer utmanande för barnen. Vi hade med oss överblivet material som vi återvann, exempelvis stubbar, elslangar, hängrännor och tunnor. Material som barnen kan utforska, undersöka och leka med. Här kommer några bilder på arbetet.

Mathias fixar en vattenbana.

 Linnea delar några stubbar som var förstora.

Nu är rören på väggen uppsatta. Elenonor hackar bort ogräs runt fasaden.

Anna sågar ut ett hål i lådan. Barnen tycker om att vara där och kan krypa in själva nu.

Hanna och Sofie skruvar upp elslang för fullt. 

På måndagen var vi nyfikna på hur barnen skulle reagrea på det nya materialet. Som tur var togs det emot med intresse. De började genast att utforska det nya.

Nergrävda stubbar blev en hinderbana.

HoHo... I slangen kan man prata till varandra.

Nu kan barnen själva hämta vatten från tunnan.

Vi tar en tur med bussen till Ica för att köpa godis. Den som vill får åka med.

Barnen häller vatten i banan och följer med spänning hur det rinner.

Lördagens arbete gav lön för mödan när vi hade roligt tillsammans med de nya grejerna.
Tack alla som hjälpte till, särskilt männen!

måndag 10 oktober 2011

Måndag

Idag gick Hanna och Sofie till skogen.

 De träffade på många intressanta saker på vägen. Exempelvis en lastbil och en nyckelpiga.

Barnens fynd läggs i en låda med glasruta så att vi kan titta på det vi hittat.  Runt lådan sätter vi bilder, som vi tagit i skogen, så att vi kan samtala med barnen om vad som händer på bilderna.


 Linnea stannade inne med fem av barnen.
Jag blandade flaskfärg, mjöl och glitter som jag sedan hällde i en plastficka som jag tejpade igen. Tanken var att det skulle kännas lite som oljefärg och att vi skulle dra med fingrarna och göra olika mönster. Men det var svårt för man var tvungen att dra ganska hårt med fingrarna för att det skulle bli några mönster. Dessutom tyckte barnen inte att det var så intressant när man inte kunde känna på färgen, om den var kladdig. Trots detta blev det fint när vi satte upp plastfickorna i fönstret och solen sken genom färgen.